Χριστουγεννιάτικος κόκορας γεμιστός με κάστανα και αποξηραμένα βερίκοκα

Χριστουγεννιάτικος κόκορας γεμιστός με κάστανα και αποξηραμένα βερίκοκα

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα τον παίξει ένας κόκορας γεμιστός, αριστοκράτης και γευστικός που θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι. Μια εξαιρετική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι της πιο όμορφης και χαρούμενης ημέρας του χρόνου.


ΜΕΡΙΔΕΣ 4, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά, ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2ώρες κ’ 30λεπτά, ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2 ώρες κ’ 50 λεπτά

Υλικά
1 τεμ. κόκορας (2,5 κιλά)
1 κιλό πατάτες γαλλικές
1 τεμ. πορτοκάλι μικρό κομμένο στη μέση
2 – 3 τεμ. κλαδάκια από φρέσκο δενδρολίβανο ή φρέσκια ρίγανη
1 τεμ. χυμό πορτοκαλιού για το ψήσιμο του κόκορα
1 τεμ. χυμό λεμονιού για το ψήσιμο του κόκορα
Για την μαρινάδα του κόκορα:
100 γρ. μουστάρδα απαλή
60 γρ. ελαιόλαδο
1 τεμ. χυμό από ένα μικρό πορτοκάλι
1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
1/2 κουτ.γλ. κάρι σε σκόνη
αλάτι κατά βούληση
πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Υλικά για την γέμιση:
150 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
150 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 τεμ. πράσο μόνον το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
150 γρ. κάστανα βρασμένα
100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
100 γρ, σταφίδες ξανθιές
60 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. ελαιόλαδο
1 τεμ. χυμό από ένα πορτοκάλι
80 γρ. ΜΕΤΑΧΑ ή κονιάκ
1 κουτ.σουπ. βούτυρο αγελαδινό
1/2 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
1 τεμ. πορτοκάλι μικρό ξύσμα
αλάτι κατά βούληση
πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Μαρινάρισμα για τις πατάτες:
2 – 3 κουτ.σουπ. μουστάρδα απαλή
1 κουτ.γλ. ξηρή ρίγανη
1/2 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
αλάτι κατά βούληση
πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση


Οδηγίες
Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε τον κόκορα και τον σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια μέσα σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά τον κόκορα, και τον αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.
Την άλλη μέρα τοποθετούμε μια σοτέζα στη φωτιά και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με τα συκωτάκια της κότας μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Κατόπιν προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και το μπαχάρι, και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα, τα αποξηραμένα βερίκοκα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε απαλά.
Σβήνουμε με το ΜΕΤΑΧΑ ή με κονιάκ και τον χυμό από ένα πορτοκάλι και σιγοβράζουμε για 10 με 15 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε τον μαριναρισμένο κόκορα και τον γεμίζουμε πολύ καλά και τοποθετούμε μισό πορτοκάλι στην κοιλιά του πουλερικού και δένουμε τα πόδια με ένα σπάγκο για να μην αδειάσει κατά το ψήσιμο.
Τοποθετούμε σε μια γάστρα ή στο ταψί του φούρνου τον κόκορα και βάζουμε μέσα τα κλωνάρια από το δενδρολίβανο ή τη ρίγανη μαζί με την μαρινάδα, τον χυμό από ένα πορτοκάλι και το χυμό από ένα λεμόνι με ένα φλυτζάνι τσαγιού νερό ή ζωμό κοτόπουλου, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.
Ακολούθως πλένουμε τις πατάτες και βάζουμε μουστάρδα, πάπρικα, ξηρή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τις ρίχνουμε γύρω γύρω από τον κόκορα, και προσθέτουμε λίγο νερό ίσα ίσα να τις σκεπάσει, και καλύπτουμε πάλι με την λαδόκολλα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο 1 ώρα και 30 επιπλέον.
Τα τελευταία 30 λεπτά αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο για να ξεροψηθεί.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και τοποθετούμε τον κόκορα σε πιατέλα, κόβουμε τον σπάγκο και βγάζουμε το πορτοκάλι, αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ, βάζουμε γύρω από τον κόκορα τις πατάτες και σερβίρουμε!

Πηγή