Συντήρηση και διατήρηση κοτόπουλου

Πόσο διάστημα μπορώ να διατηρήσω το κοτόπουλο ως νωπό ή μαγειρεμένο, στο ψυγείο και την κατάψυξη;

Η συντήρηση των τροφίμων, και ειδικά του κρέατος, είναι κάτι που μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας. Θέλουμε το κρέας που καταναλώνουμε να είναι θρεπτικό, φρέσκο και ασφαλές για την υγεία μας.

Ιδανικά, θα έπρεπε να πηγαίνουμε στο κρεοπωλείο ή στο super market κάθε φορά που θέλουμε να μαγειρέψουμε κρέας, να αγοράζουμε το προϊόν όσο πιο φρέσκο γίνεται, στην ποσότητα που χρειαζόμαστε, και να το μαγειρεύουμε την ίδια μέρα. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι ψωνίζουμε τρόφιμα που θα μας φτάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (1 – 2 εβδομάδες συνήθως), κι έτσι υπάρχει η ανάγκη να τα συντηρούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξή μας.

Τα κρέατα είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγρασία. Αυτό σημαίνει πως αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, τα οποία ενδέχεται να τα αλλοιώσουν, και να τα καταστήσουν μη βρώσιμα αλλά και μη ασφαλή για κατανάλωση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους χρόνους και τις μεθόδους συντήρησης και κατάψυξης κάθε κρέατος, ώστε να το φάμε με ασφάλεια.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στη συντήρηση των πουλερικών ως νωπών ή μαγειρεμένων, στο ψυγείο και την κατάψυξη.

Πουλερικά και συντήρηση σε ψυγείο και κατάψυξη

Τα πουλερικά είναι από τα πιο ευπαθή κρέατα, και καλό είναι να τα μαγειρεύουμε είτε την ίδια ημέρα της προμήθειάς τους είτε την επομένη.

ΝΩΠΟ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ

Πόσες μέρες μπορώ να συντηρήσω το νωπό κοτόπουλο στο ψυγείο;

ΝΩΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Στο ψυγείο (και σε θερμοκρασία 0 – 4 °C) τα νωπά πουλερικά μπορούν να διατηρηθούν για 1 – 2 μέρες, εκτός αν έχουν ημερομηνία λήξης που αναγράφει ως ημερομηνία λήξης την ημέρα που το αγοράζετε.  

Πόσες μέρες μπορώ να συντηρήσω το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο;

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Αν τώρα έχουμε μαγειρέψει κάποιο πουλερικό, μάς έχει περισσέψει, και θέλουμε να το φάμε αργότερα, μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο (και σε θερμοκρασία 0 – 4 °C)  για 3-4 μέρες.

ΝΩΠΟ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Διευκρινίζοντας ότι η διατήρηση ενός κρέατος στην κατάψυξη εννοείται ως οπωσδήποτε συνεχόμενη (χωρίς δηλαδή να διακοπεί για κανέναν λόγο, όπως μπορεί να είναι η διακοπή ρεύματος ή το να το βγάλουμε από την κατάψυξη και να το ξαναβάλουμε μετά από λίγη ώρα), τότε:

Πόσες μέρες μπορώ να συντηρήσω το νωπό κοτόπουλο στην κατάψυξη;

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΩΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • Ένα ολόκληρο νωπό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως 12 μήνες
  • Τα μέρη του νωπού κοτόπουλου μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη έως 9 μήνες
  • Νωπά εντόσθια κοτόπουλου και κιμάς από κοτόπουλο, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη 3-4 μήνες

Πόσες μέρες μπορώ να συντηρήσω το μαγειρεμένο κοτόπουλο στην κατάψυξη;

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως 4 μήνες
  • Κοτόπουλο κατσαρόλας ή κομμάτια κοτόπουλου καλυμμένα με ζωμό ή σάλτσα, μπορούν α διατηρηθούν στην κατάψυξη έως 6 μήνες
  • Κοτομπουκιές ή μπιφτέκια κοτόπουλου, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη από 1 έως 3 μήνες

Πηγή πληροφοριών από το USDA